Мнение гинеколога:
Мнение гинеколога:

Мнение гинеколога: Чому важливо все знати про клімакс?

Зважаючи на те, що на сьогодні 5% світової популяції складають жінки віком від 45 до 50 років, й за прогнозами ВООЗ до 2015 року 46% жінок, що мешкають на планеті, будуть у віці старше 45 років (пери- й постменопаузальний періоди), серед жінок України половина (13,2 млн.) складають жінки клімактеричного віку. Оскільки середня тривалість життя українських жінок складає близько 72 років, а середній вік настання менопаузи – 48 років, третину свого життя жінка проводить саме в клімактерії. Отже одним із головних завдань, що стоять перед суспільством, є збереження здатності людей старшого віку до незалежного якісного життя, що можливо лише за умови їх психічного здоров'я, здатності до самообслуговування та достатньої рухової активності особливо з врахуванням подовження пенсійного віку. Отже розробка системи надання кваліфікованої допомоги жінкам в пери- та у менопаузі на сьогодні є не лише медичною, а й соціальною проблемою.

Татарчук Тетяна Феофанівна – член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор, заступник директора з наукової роботи ДУ "Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України", завідувач відділенням ендокринної гінекології ДУ "Інститут педіатрії акушерства та гінекології АМН України". Провідний вчений в галузі акушерства та гінекології, засновник школи ендокринної гінекології в Україні.

Климакс. Что это такое?

Климакс (климактерический период, климактерий) – это период в жизни женщины в котором происходит физиологически обусловленная перестройка организма, угасание репродуктивной и менструальной функций женщины. Время наступление этого состояния у каждой женщины индивидуально, в среднем эти процессы начинаются в 45-52 года.

Тесты